Zdrowie

Dieta ketogeniczna – plusy, minusy, badania oraz przykładowe produkty

Dieta ketogeniczna ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. To właśnie dzięki jej prawidłowemu stosowaniu możemy sobie poradzić z nadmiernymi kilogramami, a jednocześnie przyczynić się do wyeliminowania problemów z cukrzycą i nadciśnieniem. Kluczowe jest jednak ułożenie właściwego planu żywieniowego (dla indywidualnego klienta), czym zajmują się profesjonalni i wykwalifikowani dietetycy. Samodzielne przejście na dietę ketogeniczną może się zakończyć fiaskiem (pojawią się pewne skutki uboczne), dlatego zawsze lepiej posłuchać fachowców i czym prędzej umówić się na konsultację dietetyczną. Taka dieta jest stosowana przez osoby młode, ale też po 40-tce. Wszystko zależy od tego jakie cele chce się osiągnąć i na jakie zmiany żywieniowe jesteśmy gotowi.

Dieta ketogeniczna – podstawowe założenia

Dieta ketogeniczna ma dość proste założenia, które trudniej jednak wcielić w życie. Podstawową zasadą jest ograniczenie spożywania węglowodanów i produktów bogatych w cukier, przy jednoczesnej zwiększonej podaży tłuszczów. Czasami trudno w to uwierzyć, ale w ten właśnie sposób możemy nawiązać równorzędną walkę o zdrowsze i pozbawione nadmiernych kilogramów ciało. Na samym początku powinniśmy się jednak udać na konsultację medyczną, gdzie specjalista przeprowadzi z nami wywiad, tak aby upewnić się, że nie występują u nas żadne przeciwwskazania do zastosowania diety ketogenicznej. Później pozostaje nam się umówić na spotkanie z dietetykiem.

diecie ketogenicznej podstawą są wspomniane tłuszcze (wartość ta dochodzi nawet do 80-90 procent, natomiast pozostałe 10-20 procent stanowią białka i węglowodany). W tradycyjnym odżywianiu najważniejszą rolę pełnią węglowodany (55 procent, tłuszcze 25-35% oraz białka 10-20%), dlatego w przypadku diety ketogenicznej jest ich zdecydowanie za mało i dochodzi do tzw. ketozy, czyli procesu rozpadu tłuszczów. To sprawia, że jesteśmy świadkami hamowania uczucia głodu. Przed rozpoczęciem omawianej diety konieczne jest wykonanie podstawowych badań lekarskich.

Dieta ketogeniczna – jakie są plusy?

Jeśli jesteśmy zwolennikami diety ketogenicznej mamy świadomość tego, że można nam ona przynieść wiele korzyści. Zaobserwujemy u siebie:

  • lekkość,
  • więcej energii do działania,
  • poprawę samopoczucia,
  • spadek masy ciała,
  • uregulowanie wydzielania insuliny,
  • ograniczenie apetytu,
  • uczucie sytości,
  • redukcję obrzęków,
  • wyeliminowanie problemów z trawieniem.

Bardzo często dietę ketogeniczną stosuje się w przypadku padaczki oraz stwardnienia guzowatego, ale warto to najpierw przedyskutować z uznanymi specjalistami ze świata medycyny oraz dietetyki. Nigdy nie należy podejmować w tym zakresie samodzielnych decyzji, aby nie narazić swojego organizmu na szwank. Atutem diety ketogenicznej jest również to, że można ją zamówić za pośrednictwem wielu firm cateringowych (do domu lub też biura).

Dieta ketogeniczna – jakie są minusy?

W tym momencie przejdziemy do największych minusów omawianej diety ketogenicznej. Problemy mogą się pojawić przede wszystkim wtedy, gdy będziemy stosować zbyt restrykcyjną dietę. Może to doprowadzić do znacznego spadku masy ciała (często niepożądanego), dlatego musimy to stale kontrolować i być pod czujną opieką specjalistów.

Kluczowym aspektem jest to, aby przestrzegać głównych założeń diety ketogenicznej i niczego w nich nie zmieniać. Plan żywieniowy zostanie przecież ustalony przez kompetentnego dietetyka i nie możemy podważać jego autorytetu.

Pamiętajmy o tym, że zbyt duża ilość tłuszczów w naszym organizmie może doprowadzić do pewnych dolegliwości bólowych (głównie w okolicach dolnej części jamy brzusznej) oraz rozregulowania perystaltyki jelit. Zbyt długie przebywanie na diecie ketogenicznej może się zakończyć częstomoczem, rozregulowaniem gospodarki hormonalnej lub wystąpieniem kamicy moczanowej. Nie powinniśmy z tym przesadzać, bo szybko okaże się, że osiągnęliśmy efekty odwrotne od zamierzonych i nie będziemy z tego tytułu zbyt zadowoleni.

Jeśli zdecydujemy się na przejście na dietę ketogeniczną pod czujnym okiem profesjonalistów możemy zwiększyć prawdopodobieństwo tego, że cały proces zakończy się wielkim sukcesem, a nam uda się schudnąć.

Dieta ketogeniczna – jakie są przeciwwskazania? Ile na niej przebywać?

Jak już dobrze wiemy nie u wszystkich dieta ketogeniczna będzie dobrym pomysłem dlatego sprawdźmy jakie są najczęstsze przeciwwskazania do stosowania tej diety. Zaliczamy do nich:

  • choroby nerek,
  • choroby wątroby,
  • choroby trzustki,
  • cukrzyca,
  • nadmierne obciążenie metabolizmem ciał ketonowych.

Dieta ketogeniczna powinna trwać około 4 tygodnie (30 dni), choć jest to oczywiście zależne od indywidualnych predyspozycji osób, które zdecydowały się na nią przejść. Nie jest zalecana w przypadku matek karmiących piersią i kobiet w ciąży.

Dieta ketogeniczna – jakie badania warto wykonać przed rozpoczęciem i w trakcie jej trwania?

Przed rozpoczęciem diety ketogenicznej (oraz w trakcie jej trwania) zaleca się wykonać kilka istotnych badań, w tym: badanie ogólne moczu, morfologię krwi, poziom glukozy, lipidogram, kwas moczowy, mocznik, osad moczu, kreatynina, CRP oraz ALT. Porozmawiajmy na ten temat z wybranymi specjalistami, a na pewno otrzymamy od nich rzetelne informacje na temat wskazanych wyżej badań.

Dieta ketogeniczna – co jeść, a czego powinniśmy unikać?

Przechodząc na dietę ketogeniczną powinniśmy spożywać produkty o dużej zawartości tłuszczu (jak najmniej przetworzone). Strzałem w dziesiątkę okażą się tłuszcze jednonienasycone i nasycone.

Jeśli chodzi o artykuły spożywcze, które możemy wcielić na naszą listę wyróżnimy w tym miejscu: mięso (wołowina, wieprzowina, dziczyzna, jagnięcina, drób), jaja (najlepiej z chowu ekologicznego), masło, oliwę z oliwek, smalec, olej kokosowy, ryby (łosoś, makrela), pełnotłuste mleko, śmietanę, orzechy, szpinak, brokuły, cukinię, ogórka, sałatę, awokado, bazylię, oregano czy też cynamon.

Niektóre produkty będziemy musieli ograniczyć. Chodzi przede wszystkim o: słodycze, napoje gazowane, ryż, makarony, płatki śniadaniowe, artykuły pszenne, słodzone soki, ziemniaki, banany, winogrona, arbuzy, jabłka, pomarańcze i płatki owsiane.

Dieta ketogeniczna – krótkie podsumowanie

Przejdziemy w tym momencie do krótkiego podsumowania całego artykułu. Dieta ketogeniczna ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. W dużej mierze opiera się na ograniczeniu spożywania węglowodanów i cukrów oraz zwiększenia podaży tłuszczów (około 80-90 procent, a 10-20 procent stanowią węglowodany i białka).

W porównaniu z tradycyjnym procesem odżywiania w diecie ketogenicznej będziemy dostarczać do organizmu za mało węglowodanów (tradycyjnie około 55 procent), na skutek czego dojdzie do ketozy i zahamowania uczucia głodu. To prosta droga do pozbycia się zbędnych kilogramów, chociaż za każdym razem taka dieta powinna być przygotowana przez dietetyka i skonsultowana ze specjalistą z branży medycznej.

Podstawowe zalety diety ketogenicznej to uczucie lekkości, więcej energii, eliminowanie problemów z trawieniem, spadek masy ciała, uregulowanie wydzielania insuliny i ograniczenie apetytu. Niekiedy stosuje się ją np. u osób z padaczką. Do wad diety ketogenicznej (zbyt restrykcyjna dieta) zaliczamy z kolei dolegliwości bólowe w dolnej części jamy brzusznej, rozregulowanie gospodarki hormonalnej, częstomocz oraz kamicę moczanową.

Na diecie ketogenicznej powinniśmy przebywać przez około 30 dni, natomiast przeciwwskazaniami do jej rozpoczęcia są choroby nerek, wątroby i trzustki, karmienie piersią oraz ciąża. Przed jej rozpoczęciem i w trakcie trwania warto wykonać kilka podstawowych badań, w tym: morfologię krwi, badanie ogólne moczu, mocznik, kreatyninę, CRP czy też kwas moczowy. Najlepiej skonsultować to ze specjalistą.

Plan żywieniowy na diecie ketogenicznej powinien być ułożony przed dietetyka, nie zabierajmy się za to samodzielnie. Na takiej diecie możemy spożywać np. mięso (wołowinę, wieprzowinę, drób), śmietanę, pełnotłuste mleko, orzechy, brokuły, szpinak, smalec, oliwę z oliwek, masło czy też jaja z chowu ekologicznego, ryby (makrela, łosoś) i awokado. Unikajmy natomiast słodyczy, produktów pszennych, winogrona, bananów, jabłek, ryżu, makaronów, ziemniaków i napojów gazowanych.

magazynkobiet

Share
Published by
magazynkobiet

Recent Posts

Odkryj magię „Toccata i Fuga d Moll” Bacha – ponadczasowe arcydzieło muzyki barokowej i gdzie znaleźć jego nuty

„Toccata i Fuga d Moll” Jana Sebastiana Bacha to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dzieł muzyki…

2 dni ago

Jak wybrać idealny wózek i fotelik samochodowy na jesienne spacery?

Jesień to doskonały czas na rodzinne spacery, jednak wybór odpowiedniego wózka i fotelika samochodowego jest…

2 dni ago

Jaki kolor hokerów wybrać do swojego wnętrza?

Nowoczesne wnętrza coraz częściej korzystają z ciekawych rozwiązań w aranżacji przestrzeni, a hokery, czyli wysokie…

2 dni ago

Jak wybrać pościel i koce JOOP do Twojego domu?

Poszukując idealnych dodatków do sypialni i salonu, warto zwrócić uwagę na jakość i wyjątkowy styl.…

2 dni ago

Jakie książki o zwierzątkach warto kupić dla dziecka?

Świat książek dla dzieci pełen jest niezwykłych historii, które rozwijają wyobraźnię, uczą empatii i zachęcają…

3 dni ago

Nowoczesne place zabaw i siłownie ogrodowe – jak stworzyć funkcjonalną i atrakcyjną przestrzeń do aktywnego wypoczynku?

Współczesne trendy w projektowaniu przestrzeni ogrodowych kładą coraz większy nacisk na aktywny wypoczynek, dostępny na…

4 dni ago